“Daftar Masuk Universiti Naik Kriss..” Pelajar Ini Dipuji Tak $usahkan Mak Bapak

“Ya, saya datang mendaftar hari ini berseorangan dengan menaiki motosikal dari Putrajaya.”

Siapa sangka pelajar ini yang dikenali sebagai  Lau Lai Kiat datang seorang diri untuk pendaftaran pelajar baru  di Universiti Malaya baru-baru ini.

Tul4r perkongsian di facebook rasmi Universiti Malaya mengenai kecekalan pelajar yang hadir tanpa ditemani ahli keluarga.

Jati diri yang ditunjukkan pelajar ini mendapat pujian netizen apabila dia mampu berdikari menguruskan sendiri pendaftaran di universiti terkemuka di negara ini.

“Selepas SPM, saya menyambung pengajian di peringkat diploma di sebuah kolej swasta di Kuala Lumpur.”

“Motosikal ini memang saya letak di kawasan parkir Terminal Bersepadu Selatan (TBS), dan saya gunakan setiap kali ‘turun’ KL.”

“Untuk pendaftaran hari ini, saya bermalam di rumah rakan saya di Putrajaya; setelah mengambil motosikal saya di TBS,” katanya memulakan perbualan sambil mengelap peluh di mukanya.

“Saya bercita-cita untuk menceburi bidang perniagaan setelah tamat pengajian nanti.

“Ayah saya yang hanya bekerja sebagai buruh telah bertungkus lumus membesarkan kami adik-beradik, dan sudah tiba masanya saya cuba membalas jasanya,” kata mahasiswa jurusan Pengurusan Sukan ini lagi.

 

Anak bongsu dari tiga orang adik-beradik ini merupakan yang pertama di kalangan ahli keluarganya yang berjaya menjejakkan kaki ke menara gading.

“Saya memilih UM bukan sahaja kerana percaya dengan kualiti pendidikannya sebagai universiti terbaik negara.”

“Malah saya juga yakin akan menimba pengalaman kehidupan kampus yang menarik dan menyeronokkan,” kata Lai Kiat apabila ditanya mengapa memilih UM sebagai institusi pengajian pilihannya.

“Lagi pun UM di dalam KL, senanglah nak ‘enjoy’ dengan kawan-kawan,” kata bekas murid SMK Seri Tangkak, Johor ini sambil tersenyum penuh makna.

Melihat kami yang masih terpegun dengan keberaniannya menunggang motosikal untuk jarak yang agak jauh dengan membawa beg pakaian dan kelengkapan pengajiannya (ada yang diikat dengan tali di tempat duduk belakang!), penghuni Kolej Kediaman Raja Dr. Nazrin Shah (KK12) ini berkata:

“Abang jangan risau. Saya baru tukar minyak hitam bulan lepas.”

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Berita Stedy Media

Sumber: Keluarga

Be the first to comment on "“Daftar Masuk Universiti Naik Kriss..” Pelajar Ini Dipuji Tak $usahkan Mak Bapak"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*