Akibat Bel4 Nasib Pelajar, Cikgu Fadli Bakal Hilang Pekerjaan

TvLAR di media $osial berkenaan aktivis juga ikon guru Malaysia, Cikgu Mohd Fadhli Saleh yang mend4kwa berdepan tindakan buang kerja atau diturunkan pangkat gara-gara lantang menyuarakan masalah sistem pendidikan termasuk silibus matematik dan isu beg berat.

Menerusi surat tunjuk sebab yang dikongsikan di Facebook, Kementerian Pendidikan Malaysia menerusi surat bertarikh 22 September menyatakan Mohd Fadhli yang bertugas di Sekolah Kebangsaan (1) Gombak di Gombak, Kuala Lumpur wajar diken4kan t1ndakan atas tiga pertvduhan.

Bagaimanapun guru subjek matematik itu mempersoalkan kewajaran t1ndakan berkenaan kerana dia tidak pernah terl1bat dalam sebarang ma$alah di$iplin atau dengan ibu bapa pelajar sekolah.

“Jadi soalnya kenapa KPM nak buang saya? Kerana saya bercakap jujur dan menyatakan kebenaran.

“Biar saya hadap semua itu kerana jika tiada siapa beran1 berdiri seperti saya pada hari ini, maka kero$akan ini akan terus berlakv sampai bila-bila,” katanya.

Mengikut surat itu juga, bagi ketiga-ketiga perbvatan berkenaan, Mohd Fadli boleh ditafsirkan telah mel4nggar Peraturan 19(1)(c), Peratvran-Peratvran Pegawai Awam (Kelakvan dan Tatatert1b) 1993.

Beliau diminta membuat representasi secara bertulis dengan mengemukakan ala$an dan bukt1 bagi membeba$kan diri daripada kesemua pertvduhan itu dalam tempoh 21 hari daripada tarikh penerimaan surat terbab1t.

Dalam pada itu Mohd Fadhli berkata dia menggunakan platform media s0sial bagi menyuarakan keb1mbangannya tentang ma$alah dalam sistem pendidikan su$ulan saluran rasmi yang digunakan sebelum ini tidak berhasil.

Katanya pelbagai teguran sudah dibuat namun semuanya dipandang sepi.

“Jangan sembang saluran yang betul dengan saya. Sebab saya dah luahkan dalam saluran yang paling betul, (iaitu) masa penataran buku silibus baru di PPD (Pejabat Pendidikan Daerah) di hadapan lebih 30 orang guru Matematik daerah Gombak, pegawai PPD dan pegawai JPN (Jabatan Pendaftaran Negara).

“Sehingga mereka tak mampu berhujah dan menjawab persoalan saya, mereka bawa pegawai BPK dari Putrajaya. Pegawai yang bertanggungjawab membuat silibus baru itu hadir dalam bengkel semata-mata nak menjawab semua persoalan saya.

Pada hantaran sama Mohd Fadhli turut berkongsi tangkap layar di ruangan komen menunjukkan slip keputu$an prestasi kerja bagi tahun 2020 dengan markah 98.11 peratus.

Luahan Mohd Fadhli yang dikongsikan semula lebih 79,000 pelayar Facebook dengan 25,000 komen itu akhirnya turut mendapat perhatian Menteri Kanan Pendidikan, Datuk Dr Mohd Radzi Md Jidin.

Beliau menerusi hantaran di Facebooknya memaklumkan ingin mengetahui lebih lanjut perkara yang dibangkitkan Mohd Fadli.

 

Sumber: Mstar

Be the first to comment on "Akibat Bel4 Nasib Pelajar, Cikgu Fadli Bakal Hilang Pekerjaan"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*