Bukan Calang-Calang Cikgu Mohd Fadli Salleh, Tidak Pernah Berkira Buat Kebajikan

Memang benarlah peribahasa ini, guru umpama lilin yang membak4r diri demi menerangi orang lain. Tul4r di media sosial perkongsian oleh Cikgu Mohd Fadli Salleh didkwa berdepan tind4kan dibu4ng kerja atau diturunkan pangkat gara-gara lantang menyuarakan masal4h sistem pendidikan termasuk 1su beg berat dan silibus matem4tik.

Perkongsian Cikgu Mohd Fadli Salleh semalam telah mendapat lebih 200K lik3slebih dari 85K menunjukkan betapa rakyat selama ini turut bersetuju usahanya.

Namun siapakan Cikgu Mohd Fadli Salleh ini yang berani bersuara lantang menyatakan hasratnya mengenai sistem pendidikan di negara ini.

SIAPA CIKGU MOHD FADLI SALLEH

1. Gemar berkongsi kisah hidup dan murid-muridnya di media s0sial

2. Membantu murid daripada golongan kurang berkemampuan dengan mewujudkan dana

3. Miliki akaun Telegram lebih 100K ahli, akaun TikTok lebih 30K pengikut dan Facebook lebih 600K pengikut

4. Gemar juga memberikan cara pengiraan untuk subjek Matem4tik secara percuma dan mudah dalam bentuk tulisan dan video kepada anak-anak. Tanpa ada sebarang kepentingan diri.

ANAK BEKAS PENGETUA

Merupakan anak kepada mantan Pengetua Maktab Perguruan Kota Bharu, Pengetua SMK Hamzah dan Pengetua SMK Tok Janggut . Patutlah semangat jati diri tinggi dalam diri Cikgu Mohd Fadli Salleh.

“Awak mungkin lupakan cikgu suatu hari nanti. Awak mungkin lupa wajah cikgu. Mungkin lupa nama cikgu.

“Namun cikgu harap awak akan ingat kejadian hari ini. Kejadian di mana ada orang yang tiada hvbungan persaudaraan dengan kamu datang membantu.

“Cikgu sangat berharap kamu sentiasa ingat ada seseorang yang tidak melupakan awak disaat awak dan keluarga awak dalam kesusahan.

“Awak mungkin seorang anak yatim pada hari ini, awak mungkin dari keluarga miskin hari ini, dan bila awak besar esok, beribu-ribu kanak-kanak senasib dengan awak diluar sana.

“Awak bantulah mereka seperti mana awak dibantu hari ini. Bantu apa sahaja. Jika pun tidak kaya, bantu dengan tenaga. Bantu mengelap air mata.

“Kita hidup tidak lama. Dan hidup ini bukan hanya berkisar tentang kita.

“Jangan biarkan kitaran peduli seperti ini terhenti. Jangan biarkan putaran kebaikan seperti ini m4ti.

“Jangan biarkan!

“Itulah antara bait kata yang sering aku tuturkan pada murid bila aku kumpulkan mereka untuk serahkan bantuan dan sumbangan yang kawan-kawan kirimkan. Tidak banyak tapi sentiasa. Tidak ramai tapi ada. Tidak kaya tapi cakna.

 

Didkwa berdepan tind4kan dibvang kerja atau diturunkan pangkat gara-gara lantang menyuarakan masalah sistem pendidikan.

Nyata, dia berjuang untuk anak-anak murid, para guru seperjuangan serta generasi yang bakal menjadi pemimpin di masa akan datang. Semoga terus istiqomah.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Berita Stedy Media

Sumber: FB Mohd Fadli Salleh/ keluarga 

Be the first to comment on "Bukan Calang-Calang Cikgu Mohd Fadli Salleh, Tidak Pernah Berkira Buat Kebajikan"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*