“Elak Buat Hubungan Int1m Selama Enam Minggu..”- Dr Amalina Kongsi Banyak Tips Berpantang

Umum mengetahui, pakar b3dah warga Malaysia iaitu Dr Nur Amalina Che Bakri selamat melahirkan bayi perempuan yang juga anak sulungnya di h0spital St Thomas’, London pada dua minggu lalu.

Bayi comel diberi nama Arabella Mia itu pastinya menambah rasa kasih sayang bersama suaminya, Alexander Charles.

Malah, Dr Amalina yang juga personaliti media s0sial berusa 35 tahun itu berkongsi dia keluar bersiar-siar bersama puteri kesayangannyadalam stroller baby sambil menikm4ti udara yang segar.

Terbaharu, Dr Amalina berkongsi beberapa amalan berpantangnya berdasarkan kajian sainstifik yang disarankan oleh pakar obstetrik dan pengalamannya sendiri sebagai seorang doktor.

Menerusi hantaran di laman Instagram, Dr Amalina menyatakan lapan amalan boleh diamalkan khususnya buat mereka yang pertama kali bergelar ibu.

Antara amalan yang dikongsikan adalah seperti pengalaman makanan sihat iaitu kurangkan pengambilan garam, gula dan minyak. Selain itu, ibu berpantang disarankan makan secara bersederhana untuk mengamalkan berat yang ideal dan tidak perlu pantang telur atau ayam sekiranya tiada alahan.

Seterusnya, ibu berpantang digalakkan minum air kosong dua hingga tiga liter air sehari selain mengurangkan minuman manis seperti air Boba dan Milo.

Malah, suka diingatkan ibu berpantang dilar4ng mengangkat barang lebih berat daripada bayi mereka selama enam minggu. Bagaimanapun, adalah digalakkan untuk meningkatkan intensiti aktiviti harian secara beransur-ansur.

Dalam masa sama, Dr Amalina menasihatkan ibu yang bersalin secara normal tanpa k0mplikasi untuk memulakan senama ringan sebaik sahaja mereka bersedia. Antara senaman yang boleh dilakvkan adalah seperti berjalan kaki (untuk elak dar4h bekv), kegel (kuatkan ot0t pelvis) dan senaman perut.

Akan tetapi, adalah digalakkan untuk menunggu selepas enam minggu bersalin sebelum memulakan senaman ber1mpak tinggi seperti aerobik atau berlari. Ia akan mengak1batkan bertambah pend4rahan (lochia) atau bertukar warna (menjadi mer4h jambu atak mer4h) selepas melakukan aktiviti yang berlebihan.

Ibu berpantang digalakkan untuk mendapatkan banyak rehat dan mengurangkan aktiviti sekiranya mengalami masalah tersebut. Pakai compression TED stockings untuk elak dar4h bekv.

Dr Amalina berkata, ibu berpantang haruslah menitikberatkan penjagaan bahagian perineum dengan membasuh air dari depan ke belakang dan lap sehingga kering setiap hari. Dan, mereka perlulah menukar maternity pad setiap tiga hingga empati jam sekali.

Sekiranya bersalin melalui C-section, bersihkan dan lap lvka sehingga kering setiap hari, pakai pakaian longgar dan seluar dalam cotton serta mengambil ub4t penahan s4kit(paracetamol/ibuprofen $elamat untuk breastfeeding). Jaga kebersihana dan mandi setiap hari selain mengambil laxatives jika perlu untuk elak $embelit.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dr. Amalina (@dramalinabakri)

Paling penting sekali, elakkan menjalinkan hubungan $eks bersama suami sehinggalah dar4h lochia berhenti atau selama enam minggu selepas bersalin.

Tak kurang juga penjagaan kesihatan mental, elakkan tek4nan dan nikm4ti saat-saat keibuan serta dapatkan sokongan daripada suami termasuk ahli keluarga.

Akhir sekali, perkongsian tersebut bukanlah boleh diamalkan sewaktu berpantang sahaja, sebaliknya tips gaya hidup sihat yang perlu dilakukan sepanjang hayat.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Berita Stedy Media

Sumber: Instagram @dramalinabakri

Be the first to comment on "“Elak Buat Hubungan Int1m Selama Enam Minggu..”- Dr Amalina Kongsi Banyak Tips Berpantang"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*