I$u Bersalin Dengan Doktor Lelaki, Netizen Puji Cara Ustaz Azhar Idrus Jelaskan Hukum

Penceramah selebriti, Ustaz Azhar Idrus, tampil memberi penjelasan dengan d4kwaan lelaki ‘dayu$’ yang disuarakan oleh penceramah beba$, Ustazah Siti Afifah Shahbudin kerana membiarkan isteri bersalin dengan doktor lelaki.

Dalam bervbat ada kadar

Menerusi video di TikTok, Ustaz Azhar Idrus atau dikenali sebagai UAI menyatakan hvkum haram boleh berubah dalam perubatan sekiranya darvrat.Kata UAI, tidak haram untuk isteri bersalin dengan doktor lelaki sekiranya tidak ada doktor perempuan kerana saat itu melibatkan dua nyawa penting iaitu ibu dan anak.

Dengar baik-baik. Hvkum yang asal perempuan itu berubat dengan perempuan. Lelaki berubat dengan lelaki kerana masalah avrat. Sesama perempuan walaupun aurat har4m melihat tetapi lebih berat jika berlainan jantina.Tetapi dalam berubat dia ada kadar-kadarnya.

Bila masuk sempadan darvrat, apa yang haram diangkat sekejap. Allah sebut dalam al-Quran, ‘Barangsiapa yang masuk situasi yang tidak boleh lagi buat pilihan, bukan sengaja atau berlebih-lebihan, tidak berd0sa.’Asalnya, ‘Allah h4ramkan kamu makan bangka1, d4rah dan bab1!

Tetapi di padang pasir kamu kelaparan, tak jumpa (makanan) tetapi jumpa bangkai. Ada pilihan lain tak? Tak ada!Keadaan darvrat itu membolehkan apa yang tidak boleh. Jadi nak beranak, isteri mesti beranak dengan doktor perempuan. Tetapi jika tidak ada doktor perempuan hanya lelaki..

Sedangkan beranak itu kr1tikal, yang berkait dengan dua nyawa iaitu ibu dan anak dalam kandungan.Oleh kerana tidak ada doktor perempuan, jadi ambil doktor lelaki maka tidak berdosa. Apa pula kata dayu$? Tak h4ram! Yang h4ram bila ada doktor perempuan tetapi nak juga doktor lelaki yang selak kain isteri. Faham tak?

Orang cukup makan, mana nak cari duit?

Dalam pada itu, UAI berkata golongan berkemampuan sahaja boleh membayar kos hospital swasta yang boleh mencecah RM8,000 untuk sekali beranak.Jelasnya lagi, bagi keluarga yang sekadar cukup makan, semestinya hospital kerajaan menjadi pilihan.Orang yang ada duit, pergi dekat doktor perempuan di swasta. Dia boleh la (bayar), sekali beranak sampai RM7,000 hingga RM8,000. Kalau yang cukup-cukup makan, nak cari mana duit tu. Itu yang pergi hospital kerajaan.Nasib baik dapat doktor perempuan, kalau tak lelaki.. Hukumnya harus kerana tidak ada pilihan!

Video:

Sebelum ini, Siti Afifah menyelar suami yang membiarkan isteri bersalin dengan doktor lelaki selain melabel sebagai ‘dayu$.’

 

Sumber: TikTok @ustazazharidrus

Be the first to comment on "I$u Bersalin Dengan Doktor Lelaki, Netizen Puji Cara Ustaz Azhar Idrus Jelaskan Hukum"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*