Pelajar Terusik Em0si. Gara-gara Tudung Labuh Ada Ekor, Dip0tong Guru Di$iplin

KEC0H di media s0sial seorang guru bert1ndak mem0tong tudung labuh seorang pelajar perempuan di sebuah sekolah.

Menerusi video yang tular, guru terbab1t dilihat mem0tong bahagian bawah tudung pelajar berkenaan di sebuah dewan sekolah.

Video berdurasi 24 saat itu turut menunjukkan pelajar perempuan tersebut kelihatan ber$edih dengan menutup mukanya di atas meja dalam kelas susulan kejad1an itu.

Malah, keterangan video turut menyatakan berlakunya ’emot1onal dam4ge’ atau ‘ker0sakan em0si’ bagi menggambarkan situasi yang dihadapi pelajar terba1t.

Bagaimanapun tidak dinyatakan lokasi sekolah dan tarikh kejad14n.

Keadaan itu membangk1tkan kemarahan netizen yang mempersoalkan t1ndakan guru berkenaan yang didakwa sesuka hati mem0tong tudung pelajar.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Banyak sangat etika pemakaian yang entah apa-apa pun. Kalau tudung pendek tak apa pula,” demikian antara komen netizen.

Difahamkan, guru tersebut bert1ndak sedemikian kerana pelajar tidak mematuhi peratu\vran apabila membiarkan tudung yang dipakai mengikut fesyen ‘ekor pari’ dan terjuntai.

Seorang tukang jahit pakaian muslimah turut berkongsi pandangannya berhubung isu yang tvlar, terutama kesedaran kepada tukang jahit lain yang mengambil tempahan tudung sekolah.

“Untuk tudung sekolah labuh tidak boleh berekor sangat, dikira fesyen. Kalau jahit kena bulat sikit.

“Untuk video yang v1ral, pandang je la dari sudut yang baik. Kalau tidak kita tak tahu, dah v1ral, kita yang tukang jahit kena jadi cakna dengan peraturan sekolah.

“Jangan m4rah cikgu kerana hal ini termaktub dalam peratvran, mungkin sudah dipesan banyak kali, atau tiap tahun.

“Macam kita kat sekolah dulu. Kawan-kawan yang kena gunt1ng seluar, tudung, semua kan dah kena tegvr banyak kali baru cikgu gunting. Ingat tak?” katanya di Facebook.

 

Sumber: Mstar

Be the first to comment on "Pelajar Terusik Em0si. Gara-gara Tudung Labuh Ada Ekor, Dip0tong Guru Di$iplin"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*