“Pernah Alam1 Ma$alah Depre$i Sewaktu Belajar, Therapist Suruh Saya Menulis”- Umi Nazeera

Pelakon Ummi Nazeera tampil mendedahkan dirinya pernah mengalami masalah depre$i sewaktu belajar di Melbourne suatu ketika dahulu.

Perkongsian tersebut telah dided4hkan oleh pelakon jelita itu menerusi program bual bicara TV3, Wanita Hari Ini, yang membahaskan topik berkenaan Dalam Senyum Ada Derita, baru-baru ini.

Berjauhan dengan keluarga

Menerusi potongan video yang tular di TikTok, Ummi menyatakan dia pernah mengalam1 masalah tersebut kerana berjauhan dengan keluarganya sehingga sukar untuk tidur.

Malah, Ummi turut berkongsikan solusi yang disarankan oleh pakar terapinya ketika itu adalah meluahkan segala yang dirasai dalam bentuk penulisan.

“Sebenarnya saya memang jarang bercerita dengan kawan-kawan. Saya pernah menghadapi masalah masa saya belajar dulu dekat Melbourne. Tiba-tiba kita jauh dengan family, memang saya menghadapi depre$sion tak boleh tidur malam.

“So saya jumpa therapist yang disediakan oleh universiti dan dia ajar saya untuk tulis setiap benda yang saya rasa. Alhamdulillah, memang it makes you feel better, menulis memang menolong dan bersenam.

“Saya tulis semua benda yang saya rasa. Mungkin sebab tu saya nampak macam orang g1la,” katanya.

Hasil tinjauan di ruangan komen, rata-rata warganet bersetuju dengan perkongsian yang diberikan oleh Ummi untuk menangani masalah depre$i yang dialam1.

“Betul, dengan cara menulis dapat redakn emosi. Tu yang kaunseling sarankan pada saya…bila saya depression.

“Betul Umi. Sis dulu pun pernah buat gitu, tulis apa yang terbuku kat hati, sekarang Alhamdulillah.

“Saya dulu pun begitu, tak dapat luah dekat orang lain, saya akan luah dekat dairy.

“Betul. Menulis memang membantu. Zaman dan fasa saya sedih lah banyak penulisan yang saya buat. Ianya membantu,” komen warganet.

Video:

 

Sumber: XTRA

Be the first to comment on "“Pernah Alam1 Ma$alah Depre$i Sewaktu Belajar, Therapist Suruh Saya Menulis”- Umi Nazeera"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*